Logotype

Storskogen förvärvar Extra UK i Storbritannien

2022-03-15
Transactions, Trade

Storskogen har gjort sitt fjärde förvärv i Storbritannien genom förvärvet av en majoritetsandel i Extra UK Ltd (”Extra UK”). Bolaget är en ledande distrbutör av premiumklassade cykeldelar och accessoarer, med en omsättning om cirka 27,9 miljoner brittiska pund och en årlig EBIT om cirka 3,5 miljoner brittiska pund för räkenskapsåret som slutade 31 oktober 2021.

Sedan etableringen 1995 har Extra UK utvecklat en bred portfölj av premiumklassade cykelaccessoarer och delar och har byggt upp långa relationer med ledande internationella varumärken. Extra UK är tillsammans med sitt Irländska dotterbolag Cyclex en ledande distributör för en lojal kundkrets, från etablerade e-handelsbutiker till lokala specialistbutiker. Med en stark underliggande strukturell tillväxttrend inom cykelindustrin, har Extra UK goda förutsättningar att växa. Extra UK verkar från sitt huvudkontor i Northamptonshire med en hängiven och passionerad personalstyrka om 32 heltidsanställda.

Den nuvarande ledningsgruppen med vd Will Fripp kommer fortsätta att driva företaget med stöd från grundarna Brian Steward och John Philips.

”Vi gläds för att Storskogen har valt att bli partners med oss. Jag har stark tro på vår affär och känner ett stort engagemang inför att driva bolaget framåt med den nuvarande kursen. Storskogens stöd och expertis kommer att bli väldigt uppskattat när vi fortsätter att leverera på våra ambitiösa planer för bolaget”, säger Will Fripp, vd för Extra UK. 

Extra UK kommer att bli en del av vertikalen Distributörer inom affärsområdet Handel, med Storskgoens Investment Director Erika Butterworth som styrelseordförande.

”Vi är mycket imponerade av Brian, John, Will och hela Extra UK-teamet som utvecklat en stark position inom den attraktiva nischen för distribution av cykeldelar -och accessoarer. Storskogen äger bolag inom cykelindustrin sedan tidigare och vi ser fram emot att dra nytta av våra erfarenheter inom industrin och hjälpa Extra UK med sin nästa tillväxtfas. Vi önskar Extra UK varmt välkomna till Storskogenfamiljen”, säger Erika Butterworth, Investment Director, Handel på Storskogen. 

Storskogens vd för Storbritannien, Philip Löfgren, anser att regionen har en viktig roll att spela i Storskogens internationella expansionsplaner, och förvärvet av Extra UK representerar ett steg mot att förverkliga dessa mål. 

”Med Storskogens växande brittiska närvaro och långsiktiga vision tror vi att Extra UK blir ett bra tillskott till affärsområdet Handel i Storbritannien. Extra UK är välpositionerat för fortsatt tillväxt och jag ser framemot att jobba tillsammans med industriveteranerna John, Brian och Will”, säger Philip Löfgren, vd för Storskogen Storbritannien.

Förvärvet tillträddes den 14 mars 2022 och förväntas få en marginellt positiv effekt på Storskogens resultat per aktie under innevarande år.

För mer information, vänligen kontakta:

Philip Löfgren, vd Storbritannien
Telefon: 44 (0)7825 956655
E-post: philip.lofgren@storskogen.com

Michael Metzler, Pressansvarig
Telefon: +46 73 305 59 55
E-post: michael.metzler@storskogen.com

Om Storskogen

Storskogen förvärvar och utvecklar välskötta och lönsamma små- och medelstora företag inom affärsområdena Industri, Handel och Tjänster inom Norden, DACH och Storbritannien. Per den 31 december 2021 bestod Storskogen av 105 affärsenheter med sammanlagt cirka 9 000 anställda och en årsomsättning på över 23 miljarder kronor (som om vi hade ägt alla affärsenheter hela den senaste 12-månadersperioden).