Logotype

Storskogen förvärvar Vikingsun

2021-12-21
Transactions, Trade

Storskogen har förvärvat 95 procent av aktierna i Vikingsun AB, som säljer och marknadsför redskap för både proffs- och hemmaköket. Vikingsun marknadsför produkter från det egna varumärket Satake och andra kända varumärken. Under 2020 rapporterade Vikingsun en omsättning på cirka 59 miljoner kronor med en EBITA på cirka 10 miljoner kronor, och har uppvisat en stark tillväxt under 2021.

Vikingsun grundades 1994 av Johan Almling och är ett företag med fokus på japanska knivar och toppkvalitativa redskap för både proffs- och hemmaköket. Bland bolagets kunder finns några av Sveriges största återförsäljare inom köksredskap för proffs och hem och sortimentet består främst av japanska stålknivar och stekpannor i lättviktsgjutjärn men även mandoliner, keramiska knivar, tekannor, skärbrädor med mera. Produkterna kommer både från bolagets eget varumärke Satake och andra externa varumärken såsom Mac, Mingle, Kyocera, Vulkanus, Chroma type 301 designed by F.A Porche, Continenta, Senzo samt Mcusta Zanmai.

“Med Storskogen får vi starkare muskler samtidigt som all personal som gjort Vikingsun så framgångsrikt stannar kvar i bolaget. För mig personligen är det en framgångssaga att Storskogen tar över mitt ägande.” säger Johan Almling, grundare av Vikingsun.

Vikingsun leds idag av Gabriel Gustafsson, vd och delägare i Vikingsun.

”Vår vision är att Vikingsun ska vara det mest innovativa och inspirerande livsstilsföretaget för privata hem och professionella kök. Med Storskogen i ryggen ska vi fortsätta vårt ständiga arbete med att utveckla och marknadsföra produkter som inspirerar till social matlagning och gemenskap vilket vi så starkt tror är en viktig del för människans glädje och välmående. Vår engagerade personalstyrka besitter stor kreativitet och kunskap och som varje dag jobbar med målet att Satake ska vara marknadens starkaste och mest kompletta varumärket för köksredskap i premiumsegmentet.” säger Gabriel Gustafsson, vd och delägare i Vikingsun.

Bolaget kommer att ingå i Storskogens vertikal Varumärken, som är en del av affärsområdet Handel på Storskogen, som Christer Hansson ansvarar för.

”Vikingsun är en fantastiskt duktig distributör inom sitt produktområde och som lyckats bygga en fin och växande affär genom att utveckla det egna varumärket Satake från grunden. Vi är mycket glada över att välkomna Vikingsun till Storskogen och kommer tillsammans med Gabriel i ledningen att fortsätta driva och utveckla varumärket Satake i Sverige och i resten av Europa, men också bygga vidare på varumärkesportföljen som utgör den ursprungliga distributionsaffären,” säger Christer Hansson, EVP och affärsområdeschef för Handel.

För mer information, vänligen kontakta:

Christer Hansson, EVP och Affärsområdeschef Handel
E-post: christer.hansson@storskogen.com

Michael Metzler, Pressansvarig
Telefon: +46 704 555 881
E-post: michael.metzler@storskogen.com

Om Storskogen

Storskogen förvärvar och utvecklar välskötta och lönsamma små- och medelstora företag inom affärsområdena Industri, Handel och Tjänster inom Norden, DACH och Storbritannien. Per den 30 september 2021 bestod Storskogen av 94 affärsenheter med sammanlagt cirka 7 000 anställda och en årsomsättning på över 19 miljarder kronor (som om vi hade ägt alla affärsenheter hela den senaste 12-månadersperioden).