Logotype

Storskogen UK förvärvar Tornado Group

2022-01-17
Transactions, Industry

Storskogen fortsätter sin internationella expansion med sitt tredje förvärv i Storbritannien, en kvalificerad majoritetsandel i Tornado Group Ltd. Tornado Group är en ledande leverantör av premiumklassade djurstängsel, med en omsättning på cirka 34,7 miljoner brittiska pund och en EBIT på 5,2 miljoner brittiska pund för den senaste tolvmånadersperioden som avslutades den 30 november 2021.

Sedan etableringen 1969 har Tornado utvecklats från att enbart installera stängsel till att bli synonym med kvalité inom djurstängseltillverkning. Utvecklingen har varit driven av bolagets innovativa tillvägagångssätt samt dess produkt- och kapacitetsutveckling som gjort det till en pionjär inom branschen. Med sitt fokus att leverera premiumprodukter har Tornado byggt en bred och lojal kundkrets, där vissa har varit kunder i årtionden. Den brittiska marknaden är företagets största och står för 70 procent av intäkterna, men företaget har en betydande och växande exportförsäljning i Irland och övriga Europa och ser USA som en betydande tillväxtmöjlighet.

Tornado har etablerat ett brett utbud av internationella leverantörer, som delar företagets fokus att leverera högkvalitativa produkter. Företaget investerar mycket i sin dedikerade personal, för närvarande cirka 100 anställda, och är certifierade som en IIP Gold Employer.

Den nuvarande ledningsgruppen kommer att fortsätta driva företaget med vd Kenny Campbell, operativ chef Jonathan Miller och finansdirektör Lynn Hall som alla stannar i sina seniora positioner inom företaget.

“När jag anslöt till Tornado 1976 var det en mindre leverantör av stängsel, baserad i Skottland. Det har skett många förändringar sedan dess i takt med att bolaget vuxit till en marknadsledare inom djurstängsel i Storbritannien med en väsentlig exportförsäljning. Jag är glad över att få ansluta till Storskogen som tydligt delar vår kultur, våra värden och vårt långsiktiga förhållningssätt. Vi är ambitiösa när det kommer till fortsatt framgång men bara om det uppnås på ett hållbart sätt. Jag är stolt över vad vi har åstadkommit hittills och emotser framtiden som en del av Storskogen”, säger Kenny Campbell, vd för Tornado.

Tornado kommer att bli en del av affärsområdet Industri som leds av Fredrik Bergegård.

“Vi är väldigt imponerade av Tornado, särskilt deras långa historia och tradition och även deras kapacitet att utveckla och leverera premiumprodukter. Tornado och deras anställda är en perfekt partner för Storskogen, och vi stödjer fullt ut deras expansion till nya marknader”, säger Fredrik Bergegård, EVP och affärsområdeschef för Industri.

Storskogens vd i Storbritannien, Philip Löfgren, anser att Storbritannien har en viktig roll att spela i bolagets internationella expansionsplaner, och förvärvet av Tornado representerar ytterligare ett steg mot att förverkliga dessa mål.

“Tornado är vår tredje investering i Storbritannien efter förvärven av SGS Engineering i Q2 2021 och Julian Bowen i Q4 2021 och är vårt första förvärv inom affärsområdet Industri. Som marknadsledare i Storbritannien, är Tornado välpositionerat för successivt expansiondera till nya länder, primärt inom Europa och USA. Vi har omfattande expertis inom marknaden och ser fram emot att samarbeta med den befintliga ledningen i Tornado för att utveckla dessa möjligheter ytterligare”, säger Philip Löfgren, vd för Storskogen UK.

Förvärvet signerades och tillträddes den 14 januari 2022 och förväntas få en marginellt positiv effekt på Storskogens resultat per aktie under innevarande år.

För mer information, vänligen kontakta:

Philip Löfgren, vd UK
Telefon:+44 (0)7825 956655
E-post: philip.lofgren@storskogen.com

Michael Metzler, Pressansvarig
Telefon: +46 704 555 881
E-post: michael.metzler@storskogen.com

Om Storskogen

Storskogen förvärvar och utvecklar välskötta och lönsamma små- och medelstora företag inom affärsområdena Industri, Handel och Tjänster inom Norden, DACH och Storbritannien. Per den 30 september 2021 bestod Storskogen av 94 affärsenheter med sammanlagt cirka 7 000 anställda och en årsomsättning på över 19 miljarder kronor (som om vi hade ägt alla affärsenheter hela den senaste 12-månadersperioden).